Korona hillitsee festivaalien viettoa Japanissakin – Golden Week

Suomalaiset selvisivät vapusta koronaoloista huolimatta. Samanlaisia kieltäymyksiä kokoontumisrajoitukset ovat aiheuttaneet Japanissakin. Jo maaliskuussa ihmisiä kehotettiin välttämään kokoontumista kirsikkapuistoihin hanami – juhlintaan, jota perinteisesti on vietetty puistoissa riehakkaasti piknikillä, syöden, juoden ja tanssien.

Tähän aikaan vuodesta Japanissa taas on ns. kultainen viikko Golden week, johon osuu useita juhlapäiviä ja yrityksetkin ovat viikon päivät lomalla ja ihmiset viettävät pitkiä vapaitaan matkustellen. Matkustamista ei nyt suositella ja kokoontumisrajoitusten vuoksi ei tapahtumia järjestetä.  Japanissa vietetään 5. toukokuuta Kodomo- no- hi lasten päivän festivaalia.  Silloin salkoihin vedetään värikäs karpinmuotoinen koinobori – viiri, tai tuulipussi. Aikaisemmin Lasten päivä oli poikien juhlapäivä Tango no sekku, mutta muutettiin myöhemmin juhlistamaan sekä tyttöjä, että poikia ja sai nimekseen Kodomo-no-hi. Karppikalat edustavat väreiltään poikia ja tyttöjä ja niitä on yleensä yhtä monta kuin on perheessä lapsia. Suurimmat edustavat perheen isää ja äitiä.  Karppi symboloi energiaa ja voimaa ja sen myötä toivotaan lapsille terveyttä ja kasvamista vahvaksi. Koinoborin voi tehdä itsekin kankaasta tai vahvasta paperista värittäen ja maalaten sen värikkääksi.

koinobori
Japanitalossa on vain kaksi pientä koinoboria, mutta iloisesti nekin tuulessa liehuvat.