Eva Alkula ja Tomoya Nakai

Musiikkiäänitteitä Japanitalon kokoelmaan

Japanilainen koto ja suomalainen kantele soivat hyvin yhteen. Eva Alkula ja Tomoya Nakai ovat levyttäneet yhdessä japanilaista ja suomalaista perinteistä musiikkia ja niiden pohjalta uudelleen sovitettuja kappaleita. He ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2006. Duo on esiintynyt useilla musiikkifestivaaleilla ja tapahtumissa. Heidän ensimmäinen yhteinen äänitteensä Youkihi sisältää mm. viisi erilaista versiota perinteisestä japanilaisesta leikkilaulusta Kagome, Nakain säveltämänä ja sovittamana. Suomalaista perinnettä edustaa mm. kansansävelmä Piupali paupali. Itäkarjalainen kehtolaulu Ljuuli, ljuuli ja japanilainen Akatombo soivat yhteissovituksena.

2012 ilmestyneen Sillalla -äänitteen Suomen Kanteleliitto valitsi vuoden albumiksi.

Laulu -nimisellä albumilla vuonna 2016 duo juhlisti 10 -vuotista yhteistä musiikkitaivaltaan. Sen kappaleissa vuoropuhelu suomalaisen ja japanilaisen musiikkiperinteen välillä jatkuu.

Eva Alkula on valmistunut Sibeliusakatemiasta 2003 musiikin maisteriksi ja voitti samana vuonna valtakunnallisen kantelekilpailun. Alkula on konsertoinut useissa Euroopan maissa, Venäjällä ja Japanissa. Hän soittaa paitsi perinteistä kantelemusiikkia myös nykymusiikkia ja elektronista kantelemusiikkia ja tekee aktiivisesti yhteistyötä eri muusikoiden kanssa Suomessa ja ulkomailla. Erityisen suosittu hän on Japanissa, jossa hän konsertoi kerran vuodessa. Eva Alkula opiskeli vuosituhannen vaihteessa Hokkaidon yliopistossa Koton soittoa.  Koton lisäksi hän soittaa myös ainujen perinteistä soitinta tonkoria. Alkula opettaa kanteleen soittoa Tampereen konservatoriossa.

Katso lisää taiteilijan kotisivulta: Eva Alkula

Tomoya Nakai opiskeli perinteisen japanilaisen musiikin osastolla Tokion taideyliopistossa (Tokyo Geijutsu Daigaku).  25-kielisen koton lisäksi hän soittaa myös shamisenia. Lisäksi hän on opiskellut sävellystä ja säveltänyt sekä uudelleen sovittanut japanilaista perinteistä musiikkia. Nakai on tehnyt sävellyksiä tunnettuihin Noh-näytelmiin, joista hän on saanut erityistä kiitosta.

Duon facebook-sivun löydät osoitteesta (2) Duo Eva Alkula & Tomoya Nakai | Facebook .

Laulu-, sekä Sillalla – äänitteitä löytyy ainakin Kokkolan kirjastosta ja Youkihi -äänitettä myös Kouvolasta ja Porvoosta. Nyt Japanitalon saamat kolme äänitettä liitetään Mochizuki-kokoelmaan ja ovat lainattavissa oman kirjastosi kautta, kun ne on saatu luetteloitua. Tervetuloa kuuntelemaan äänitteitä myös Japanitaloon. Muusikoiden yhteistyö ja maiden perinteitä kunnioittava sävellys- ja sovitustyö ovat oiva esimerkki suomalaisen ja japanilaisen kulttuurin vuorovaikutuksesta.