Näyttelyt

着物の季節
Kimono no kisetsu – kimonon vuodenajat

Tampereen japanilaisen teekulttuurinystävät ry tuo upean kimonokokoelman näyttelyyn Japanitaloon. 14.8.2021 – 30.9.2021 parhaaseen ruska-aikaan.
Varaa ryhmällesi opastettu vierailu näyttelyyn jo nyt:
japanitalo@lappstory.fi

Kimonoita käyttötarkoituksen mukaan

Silkkinen kimono sinisellä pohjalla oransseja kukkakuvioita.
Furisode shiborikimono, silkki.
Kuva: Reetta Näätänen

Näyttelyssä on esillä useita kimonoita käyttötarkoituksen ja eri materiaalien mukaan Luento-osuudessa kerrotaan myös kimonon historiasta ja pukeutumiskulttuurista. Talvi- ja kesäkimonot, arki- ja juhlakimonot ovat erikseen. Tampereen japanilaisen teekulttuurin yhdistyksen aktiivisin harrastusryhmä on kitsuke-ryhmä. Kitsuke merkitsee kimonoon pukeutumista. Kimonon pukeminen päälle varsinkin yksin ilman apua on suhteellisen monimutkainen prosessi, ja sen hyvin hallitsevakin voi opetella lisää obin (vyö) solmimistapoja sekä vaatteen laskostusta entistä kauniimmin. Myös kimonotyyppien, kankaiden, kuvioiden, kudontatekniikoiden sekä tyylien yhteensovittamisen ja kimonoiden hierarkian opettelu on laajamittainen projekti.

Näyttelyn tuottamiseen on saatu Taiteen edistämiskeskuksen tukea.

Perusnäyttely

Japanitalon pysyvään näyttelyyn kuuluu Genjin tarinasta kertova Kai Awase-kokoelma, Genjin tarina simpukankuorissa. Esillä on myös E-maki -kuvakääröjä samasta aiheesta.

Kai awase

  

Vielä ehdit:

”Haikuja ja haikailuja”
Markku O. Peltolan syanotypioita ja maalauksia. 17.7.-13.8.2021

silkkiuikku
Markku O. Peltola Silkkiuikku, Syanotypia kankaalle

Japanitalon aiemmat näyttelyt:

Yūgen – kuvia hetkistä
Tuija Pontelan valokuvia 4.9.2019-31.7.2020

Punaisia torii-portteja Kiotossa. Portit muodostavat kujan, jossa astelee nainen ja mies.
Tuija Pontela: Torii-portteja Kiotossa

Valokuvanäyttelyssä on esillä kuvia Tuija Pontelan matkalta Japanissa 2018. Kuvissa on pysähdytty erilaisten katunäkymien ja herkkien luontokohteiden eteen. Kuvat antavat myös pienen välähdyksen majataloista, vanhasta teehuoneesta, ruokahetkistä ja tietenkin kirsikankukista. Tuija Pontela on julkaissut myös samannimisen runokirjan, jota on saatavilla Japanitalossa. Näyttely on esillä 2020 heinäkuun loppuun saakka.

Teokset ovat myös ostettavissa.

Japanista lasten silmin: – 5.5.-15.8.2019

Japanista lasten silmin -näyttelyssä on esillä 25 japanilaislapsen teosta Hyvinkään lasten ja nuorten taidekeskuksen kokoelmasta. Lapset ovat kuvanneet erilaisia vuoden kiertoon liittyviä japanilaisia juhlia ja festivaaleja, kodin arkea sekä luontoa ja kaupunkia.

Koinobori on japanilainen poikien päivän koriste, joka laitetaan lippusalkoon.
Tässä kuvassa 7-vuotias Chikara Sumiyoshi on kuvannut perinteisen Koinoborin, jossa ilmaa halkovat karpit symboloivat voimaa. Koinobori nostetaan salkoon poikien päivänä 5.5. Nykyään päivää vietetään lasten päivänä. Tyttöjen päivää vietetään maaliskuussa.
Lapset ihastelevat syksyn lehtiä
Hideki Hoshino, Syksyn lehdet