Neputa-festivaali

Juuri nyt 2-7.8. vietetään Aomorin läänissä eri kaupungeissa Nebuta-festivaalia, tai kuten Iwasakissa sanotaan Neputa-matsuria. 1990-luvulla iwasakilaiset toivat Neputan myös Ranualle. Suurikokoiset ”laivat” rakennettiin piirustusten mukaan ja niiden kuvioidut kankaat maalattiin Iwasakimurassa. Näyttävässä kulkueessa tanssivat haneto-tanssijat perinteisissä festivaaliasuissa. Asut ovat edelleen tallessa, mutta nuo upeat ”laivat ” ovat kadonneet. Ne soisi löytyvän, jotta niitä voitaisiin esitellä muillekin. Jos matkustat Japaniin elokuussa, kannattaa ehdottomasti käydä myös pohjoisessa festivaalin aikaan, joka on yksi suurimmista ja suosituimmista Japanissa.

Hiukan pelottavan näköinen Neputa-festivaalin hahmo kuvattuna noren-oviverhoon
Neputalaivaan piirretty hahmo noren-oviverhossa
Haneto-tanssijanukke Neputafestivaalista
Hanetotanssijanukke

Hirosaki sijaitsee verraten lähellä Iwasakimuraa ja Fukauraa. Myös Goshogawaran Tachineputa-matsuri on näkemisen arvoinen ja myös lähellä Goshogawaran neputat ovat yli 20 metriä korkeita. Jos et pääse tutustumaan tuolloin, voit vierailla vuonna 2011 Aomoriin perustetussa Nebuta-museossa ja päästä festivaalin tunnelmaan.