Tanabata -tähtijuhla

Lasten päivä Japanitalossa 7.7.2019

Japanitalon lasten päivän ohjelmassa on origamiaskartelua, japanilaisia leikkejä ja kamishibai -paperiteatteria.

Japanissa on vietetty tähtijuhlaa jo Heian-kaudelta (794-1185). Juhlaa vietetään 7.7, mutta joillakin alueilla vasta elokuussa johtuen siitä, että kuukalenteri on noin kuukauden myöhässä gregoriaanisesta kalenterista. Juhlaa vietetään useilla eri paikkakunnilla Japanissa eri tavoin – jossain jopa useampipäiväisenä. Kuuluisin juhlista on Sendain Tanabata-juhla Honshun saaren pohjoisosassa. Juhlan alkuperä on kiinalaisessa QiXi -juhlassa.
七夕Tanabata tarkoittaa seitsemää iltaa. Juhlaa vietetään päivänä, jolloin Orihime (kutoja) 織姫 eli Vega ja Hikoboshi (lehmipaimen) 彦星 eli Altair kohtaavat toisensa Linnunradalla 天の川 (Ama no gawa).  Legenda kertoo, että Orihime Tenkon (universumin kuninkaan) tytär kutoi kauniita kankaita isälleen Ama no gawan rannalla.  Orihime oli surullinen, koska ei voinut milloinkaan tavata ketään. Tenko antoi hänen tavata Hikoboshin, joka työskenteli Ama no gawan toisella rannalla.
Nuoret rakastuivat toisiinsa, eikä Orihime enää malttanut työskennellä yhtä ahkerasti, eikä Hikoboshi enää paimentanut lehmiään. Tästä Tenkoo suuttui ja karkotti nuoret eri puolille Linnunrataa.  Vain kerran vuodessa nuoret voivat tavata toisensa. Kun nuoret tulivat Linnunradalle, he huomasivat ettei sitä voi ylitttää ellei ole siltaa. Harakat (鵲kasasagi) levittivät siipensä Linnunradan ylitse sillaksi. Jos 7.7. sataa, eivät harakat saavu apuun ja tapaaminen siirtyy vuodella eteenpäin.

Paperiliuskoille (短冊tanzaku) kirjoitetaan toivomuksia ja ne ripustetaan puuhun. Taidokkaita paperisia Tanabata-koristeita saatetaan lähettää myös virtaan tai polttaa myöhään yöllä juhlapäivän iltana. Parhaista ja näyttävimmistä paperikoristeista kilpaillaan. Kaduilla on kulkueita ja festivaalikojuista myydään ruokaa ja tuliaisia. Ulkosalla leikitään myös monenlaisia leikkejä ja tanssiakin. Festivaaliväki pukeutuu Yukata -asuun, mikä on suosittu asu kaikissa kesän vapaa-ajan juhlissa. Kesällä on myös suosittua lähettää ilotulitteita taivaalle.

Origamista taiteltu kimonopukuinen paperinukke ja ohjeet sen taittelemiseksi
Origamiaskartelua Tanabata-päivänä